Składniki na około 5–6 kotletów:
- 1 szklanka suchej komosy ryżowej (np. mieszanki trzech kolorów)
- 1 puszka 400g czarnej fasoli
- 1 biała cebula
- 5 sztuk daktyli, namoczonych kilka minut we wrzątku
- 3 sztuki wędzonych (lub suszonych) śliwek, również namoczonych
- 3 sztuki suszonych pomidorów z oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego (lnu)
- 2 łyżki roślinnego oleju
- sos sojowy, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Komosę podpraż w suchym rondlu, aż będzie charakterystycznie strzelać i nabierze orzechowego zapachu. Następnie ugotują ją, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (ma być miękka i puścić charakterystyczne “ogonki”). Gdy cała woda wyparuje, pozwól jej odrobinę znów postrzelać.
- Na suchej patelni podpraż odsączoną i przepłukaną czarną fasolę z dodatkiem wszystkich przypraw. Zajmie to kilka minut, a fasola powinna być dość mocno wysuszona i wręcz ma kruszyć się pod naciskiem dłoni.
- Fasolę przełóż do miski, a na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj ją do fasoli i wymieszaj. Dodaj również posiekane suszone pomidory oraz daktyle i śliwki.
- Gdy komosa już się ugotuje, dodaj jej połowę do fasoli z dodatkami i porządnie zmiksuj ręcznym blenderem. Pod koniec dodaj resztę komosy ryżowej i dopraw masę musztardą, solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodaj siemię lniane, porządnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie przygotuj ulubione dodatki do burgerów.
- Kotlety formuj zwilżonymi dłońmi, mocno ugniatając masę. Smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, delikatnie je przewracając na drugą stronę. Podawaj z porządnym sosem i dobrą pełnoziarnistą bułką !
MASA | KALORIE | BIAŁKO | TŁUSZCZ | WĘGLOWODANY | BŁONNIK | |
CAŁOŚĆ: | 382 g | 1009 kcal | 38,4 g | 31,1g | 145,2g | 29,2g |
W 100G: | – | 264 kcal | 10,05g | 8,1g | 38,04g | 7,6g |
Porcja 150kcal | 57g | – | 5,7g | 4,6g | 21,5g | 4,35g |
Porcja 500kcal | 189g | – | 19,02g | 15,4g | 71,9g | 14,4g |