INSPIRACJE / Przepisy / 19 marca 2020

TWAROŻEK Z NERKOWCÓW

Wegańska alternatywa twarogu, dla wszystkich otwartych na nowe smaki lub dla osób nietolerujących nabiału.

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 3-4 łyżki płatków drożdżowych
  • 3-4 łyżki mleka roślinnego (nie słodzonego)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz lub syrop z agawy

Wykonanie:

Nerkowce moczymy przez noc w zimnej wodzie. Następnie odcedzamy je, przesypujemy do kielicha blendera i miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku. Podajemy na kanapkach, na słodko (np. ze świeżymi truskawkami) lub na słono (z rzodkiewką i szczypiorkiem).

 

  MASA KALORIE BIAŁKO TŁUSZCZ WĘGLOWODANY BŁONNIK
CAŁOŚĆ: 230g 1035kcal 38,5g 78,2g 63,7g 5,8g
W 100G: 450kcal 16,7g 34g 27g 2,5g
Porcja 150kcal 33g 5,5g 11,3g 9,23g 0,84g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami