Tofurnik dyniowy
SKŁADNIKI
- Spód:
100 g płatków owsianych górskich
2 łyżki masła orzechowego
50 g daktyli.
1 łyżeczka cynamonu - Masa na tofurnik:
400 g tofu naturalnego
300 g dyni Hokkaido
2 jajka
¾ szklanki ksylitolu
Budyń śmietankowy bez cukru
Sok z ½ pomarańczy - Polewa czekoladowa:
2 łyżki kakao
20 g miękkiego masła
Kilka łyżek mleka roślinnego
1 łyżka ksylitolu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Spód: Daktyle namaczamy w gorącej wodzie ok. 2 godzin, następnie odlewamy wodę i przekładamy namoczone daktyle do blendera. W blenderze miksujemy: daktyle, masło orzechowe, płatki owsiane oraz cynamon na gładką masę. Następnie na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę rozprowadzamy równomiernie spód i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku ok. 10 min w temperaturze 180 st.
Masa tofurnikowa: Dynię pieczemy w piekarniku do miękkości. Miksujemy razem z tofu, żółtkami, ksylitolem, budyniem naturalnym oraz sokiem z ½ pomarańczy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pozostałą masą. Powstałą masę wlewamy na wcześniej podpieczony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 50-60 minut. (Można sprawdzić wykałaczką czy ciasto się dopiekło po ok. 45 minutach).
Polewa czekoladowa: W małym rondelku rozpuszczamy masło oraz mleko roślinne. Dodajemy 2 łyżki kakao oraz ksylitol i mieszamy aż do połączenia składników. Kiedy ciasto wystygnie polewamy je polewą czekoladową.
MASA | BIAŁKO | WĘGLOWODANY | TŁUSZCZE | BŁONNIK | KALORIE | |
CAŁOŚĆ | 1215 g | 88,3 g | 323,9 g | 78,8 g | 22,3 g | 2108 kcal |
PORCJA | 100 g | 7,3 g | 26,6 g | 6,5 g | 1,8 g | 174 kcal |