INSPIRACJE / Przepisy / 19 marca 2020

Szakszuka

Znacie szakszukę? To aromatyczne i sycące danie kuchni wschodniej. Jeśli uwielbiacie pomidory i jajka, to propozycja dla Was! 

 

 

Przepis na 1 porcję szakszuki:

  • 2 pomidory
  • 2 jaja
  • ½ łyżki masła
  • po szczypcie kuminu, mielonej kurkumy, mielonej kolendry,
  • pół pokrojonej w pióra cebuli
  • ząbek czosnku
  • sól i  pieprz do smaku
  • do podania: świeża pietruszka lub kolendra

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć, obrać skórki i pokroić w kostkę. Na niedużą rozgrzaną patelnię włożyć masło, a po chwili pokrojone pomidory i cebulę. Warzywa doprawić solą, pieprzem i resztą przypraw. Szybko zamieszać i pozostawić na ogniu do czasu aż pomidory odparują wodę. Do przesmażonych pomidorów wbić jajka i opruszyć solą. Przykryć i dusić kilka minut – do momentu, gdy białka się zetną, a żółtka będą półpłynne. Przełożyć na talerz i posypać świeżą pietruszką. Gotowe!

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami