Znacie szakszukę? To aromatyczne i sycące danie kuchni wschodniej. Jeśli uwielbiacie pomidory i jajka, to propozycja dla Was! 
Przepis na 1 porcję szakszuki:
- 2 pomidory
- 2 jaja
- ½ łyżki masła
- po szczypcie kuminu, mielonej kurkumy, mielonej kolendry,
- pół pokrojonej w pióra cebuli
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- do podania: świeża pietruszka lub kolendra
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać skórki i pokroić w kostkę. Na niedużą rozgrzaną patelnię włożyć masło, a po chwili pokrojone pomidory i cebulę. Warzywa doprawić solą, pieprzem i resztą przypraw. Szybko zamieszać i pozostawić na ogniu do czasu aż pomidory odparują wodę. Do przesmażonych pomidorów wbić jajka i opruszyć solą. Przykryć i dusić kilka minut – do momentu, gdy białka się zetną, a żółtka będą półpłynne. Przełożyć na talerz i posypać świeżą pietruszką. Gotowe!