INSPIRACJE / Przepisy / 23 marca 2020

STIR-FRY Z KASZĄ GRYCZANĄ, BOBEM, CUKINIĄ I SZPINAKIEM

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 200 g ugotowanego i obranego bobu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dymki
  • 300 g cukinii
  • szczypta suszonego oregano
  • garść szpinaku
  • do podania: oliwa extra vergine, opcjonalnie ser kozi / feta

PRZYGOTOWANIE:

Ugotować lub uprażyć kaszę gryczaną, wyłożyć na większy talerz lub tacę, ostudzić (można przygotować wcześniej). Ugotować i obrać bób.

Na patelnię wlać oliwę i krótko podsmażyć posiekaną dymkę (białą i jasnozieloną część) oraz starty czosnek. Dodać pokrojoną cukinię i przez kilka minut podsmażać mieszając.

Dodać kaszę gryczaną i suszone oregano i dalej smażyć mieszając przez ok. 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem.

Dodać ugotowany bób i posiekany szczypiorek z dymki, podsmażyć.

Dodać opłukany i osuszony szpinak i mieszając podgrzewać aż szpinak zmięknie.

Podawać skrapiając oliwą extra vergine, opcjonalnie z serem kozim/feta.

  MASA KALORIE BIAŁKO TŁUSZCZ WĘGLOWODANY BŁONNIK
CAŁOŚĆ: 725g 490 26,6g 14,2g 81g 22,3g
W 100G: 100g 68 3,7g 2g 11,2g 1,3g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami