A może tak zamiast tradycyjnej sałatki jarzynowej zaserwować swoim gościom podczas rodzinnej imprezy coś innego 😉 Ta sałatka będzie doskonałą opcją 😉
Składniki:
- 2 szklanki soczewicy czarnej
- 4 szklanki wody
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 6 posiekanych szarlotek
- 1 przetarty przez praskę ząbek czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/4 szklanki+1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka masła klarowanego
- 114 g sera feta
Przygotowanie:
Soczewicę namocz na noc, następnie umyj1, zalej wodą i dodaj liście laurowe. Doprowadź wodę do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj, aż soczewica zrobi się miękka ale nie rozgotowana. Po ugotowaniu odcedź, wyjmij liście laurowe i ostudź soczewicę. Następnie rozgrzej masło klarowane na patelni, wrzuć posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dodaj sól. Duś 10 do 15 minut, aż składniki lekko się zarumienią. Dodaj 1/4 szklanki octu z czerwonego wina i gotuj jeszcze przez 3 minuty, a później zdejmij z ognia. Orzechy włoskie upraż na patelni. Wymieszaj razem pozostałą ilość octu, sól musztardę, pieprz oraz oliwę. Tak otrzymanym sosem zalej wymieszaną w misce soczewicę, szalotkę i orzechy na końcu wkrusz ser feta.
Waga | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Kalorie | |
Całość: | 754g | 123g | 98,4g | 201g | 37,8 | 2165 kcal |
100g: | 100g | 16,3g | 13,1g | 26,7g | 5g | 287 kcal |