INSPIRACJE / Przepisy / 23 marca 2020

Sałatka nicejska z tuńczykiem

Sałatka znana chyba wszystkim 😛 Dobry pomysł na imprezę ze znajomymi i romantyczną kolację we dwoje 😍

Składniki:

  • 2 steki z tuńczyka(220g-238 kcal)
  • 100g zielonej fasolki szparagowej(93 kcal)
  • 2 jajka(143 kcal)
  • 4 pomidory(680g-129 kcal)
  • 8 filecików anchois(32g-67 kcal)
  • 12 czarnych oliwek(45 kcal) lub kaparów
  • Sałata(150g-21 kcal)
  • Kilka gałązek pietruszki(60g-29 kcal)
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki białego octu winnego(20g-4 kcal)
  • 1 łyżeczka musztardy(10g-9 kcal)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek(30g-265 kcal)
  • 2 ząbki czosnku(10g-15 kcal)

Przygotowanie:

Fasolkę zblanszuj (wrzuć do wrzątku na 2-3 minuty), a następnie zahartuj w bardzo zimnej wodzie. Jajka ugotuj tak by nie były zupełnie na twardo. Po ugotowaniu przełóż je do miski z lodem-dzięki temu nie będą dalej podnosiły swojej temperatury i żółtko pozostanie lekko płynne. Pomidory pokrój na ćwiartki. Sałatę umyj, porozrywaj liście, ułóż na dużym talerzu, na nich pomidory, jajka i fasolkę. Fileciki anchois przepłucz pod wodą i połóż na sałatce. Przygotuj dressing-wymieszaj ocet z oliwą, musztardą, wyciśniętym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Tuńczyka dopraw solą i pieprzem i grilluj na patelni po 1,5 minuty z każdej strony, tak by pozostał różowy w środku. Na sałacie ułóż steki i całość polej dressingiem.

 

  MASA ENERGIA BIAŁKO TŁUSZCZ WĘGLOWODANY BŁONNIK
CAŁOŚĆ 1450g 1058 kcal
87,5g 57,5g 44,9g 17,6g
150 KCAL 206g —- 12,4g 8,2g 6,4g 2,5g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami