Tabbouleh to lekka i pożywna potrawa, zwana inaczej sałatką libańską. Jest prosta w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy, lekka kolacja, czy dodatek do obiadu. Do jej przygotowania potrzebujecie zaledwie kilku składników. Dodatek komosy (w tradycyjnej wersji występuje kasza kus-kus) sprawia, że zawiera w sobie dobrej jakości białko.
Składniki:
- 1/2 szklanki komosy ryżowej
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 2 duże pęczki natki pietruszki
- 1 pęczek mięty
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 granata
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, wyciśnięty sok z cytryny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz sól. Komosę przygotuj zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Następnie przełóż ją na sitko, aby ociekła z nadmiaru wody.
2. Pomidory i cebulę umyj i pokrój w drobną kostkę, granata “obierz”.
3. Miętę i natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj.
4. Wszystkie składniki wymieszaj.
5. Dodaj sos do sałatki i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
6. Zajadaj! Najlepiej smakuje po kilku godzinach.