Składniki:
- szpinak świeży 300 g
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- jaja 4 sztuki
- czosnek 2 ząbki
- sól/pieprz/gałka muszkatołowa szczypta
- serek Bieluch light 300 g
- chrzan tarty 1 łyżka
- wędzony łosoś plastry 140 g
Sposób przygotowania:
1.Szpinak zredukuj na rozgrzanym oleju kokosowym i odstaw do wystudzenia.
2.Do zimnego szpinaku dodaj żółtka i dokładnie zblenduj
3.Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
4.Masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5.Piecz w 180 stopniach ok 15 minut.
6.Wyjmij z pieca i wystudź.
7.Do serka dodaj chrzan, wymieszaj i posmaruj nim ostudzone ciasto szpinakowe.
8.Wzdłuż krótszego bloku ułóż plastry wędzonego łososia.
9.Całość zawiń w roladę.
10.Owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin.
11.Przed podaniem pokrój w plastry i posyp koperkiem.