INSPIRACJE / Przepisy / 19 marca 2020

RATATOUILLE Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ

RATATOUILLE Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ

Składniki na 4 porcje:

  • 1 szklanka suchych ziaren soczewicy zielonej
  • 1 młoda cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • puszka pomidorów
  • 2 papryki – różnokolorowa
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • rozmaryn, tymianek

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 25-30 minut. Bakłażana kroimy w kostkę, solimy z wszystkich stron i odstawiamy na 20 minut, by wchłonął sól i stracił gorycz. Następnie opłukujemy go zmywając nadmiar soli. Kroimy cebulę i paprykę.
Na maśle klarownym podsmażamy cebulę, paprykę oraz pomidory, a następnie dusimy całość 5-10 minut. Dodajemy cukinię, bakłażana, plasterki czosnku, sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy i dusimy jeszcze 10-20 minut, do odparowania soku z pomidorów. Dorzucamy do całości odsączoną soczewicę. Dusimy jeszcze ok. 7 minut, żeby soczewica przeszła smakiem i aromatem całego dania. Danie podaje się na ciepło, ale doskonale smakuje również na zimno.

*Danie możesz udekorować świeżymi ziołami (kolendrą lub natką pietruszki) i łyżką śmietanki wegańskiej lub jogurtu

kalorie Białko Węglowodany Tłuszcz Błonnik
W 100 g 71 kcal 33 g 96,8 g 7 g 19 g
W porcji 274 kcal 16,3 g 48,4 g 3,5 g 9,5 g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami