INSPIRACJE / Przepisy / 21 marca 2020

Ratatouille, czyli ratatuj

Nie wiesz, co zrobić z bakłażana i cukinii? Ratatuj będzie strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cukinia
  • 2 bakłażany
  • 4 pomidory
  • 2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków bazylii
  • zioła (tymianek, rozmaryn, estragon, zioła prowansalskie)
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Pomidory kroimy w kostkę, a opcjonalnie można  sparzyć we wrzątku i obrać ze skóry. Cebulę, paprykę, kroimy w kostkę. Bakłażany i cukinię kroimy w krążki. Bakłażana przed dodaniem go na patelnię, posypujemy solą, żeby pozbyć się ewentualnej goryczki. Na odrobinie oliwy przesmażamy rozgnieciony czosnek, dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy ok. 1 min. Dodajemy pomidory, dusimy około 5 min. na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują i odparują. Do pomidorów dodajemy pozostałe warzywa. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ziołami. Dusimy aż warzywa będą miękkie.

Można podawać z cieciorką, soczewicą lub z piersią z indyka.

Smacznego!

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami