INSPIRACJE / Przepisy / 10 kwietnia 2020

Pyszny, lekki SERNICZEK

Okej, proszę się przyznać! Któż z Nas nie kocha lekkiego, rozpływającego się w ustach sernika 🙂 Ten przepis zachwyci każdego jego fana: prosty w wykonaniu, niezbyt kaloryczny, a jego smak to dosłownie niebo w gębie 🙂

Składniki na spód:

  • 60 g płatków owsianych górskich
  • 24 g rozpuszczonego rafinowanego oleju kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki ksylitolu

Składniki na masę serową:

  • 1 kg mielonego twarogu dobrej jakości
  • 6 jajek
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • szklanka ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

  1. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 st.
  2. Płatki zmiel na mąkę. Dodaj do nich pozostałe składniki i wyrób na gładką masę. Rozprowadź na spodzie tortownicy za pomocą dużej łyżki i schowaj do lodówki. W tym czasie przygotuj masę sernikową.
  3. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i schowaj do lodówki.
  4. W dużej misce za pomocą miksera utrzyj żółtka z ksylitolem.
  5. Cały czas miksując dodawaj ser, budyń i proszek do pieczenia.
  6. Do powstałej masy dodaj pianę z białek, delikatnie mieszając łopatką.
  7. Wyciągnij spód do sernika z lodówki, wylej na niego masę serowa i wstaw do piekarnika na ok. 1,5 h.

 

Masa Energia Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik
Całość 1682 g 2668 kcal 137,7 g 124,8 g 341,1 g 7,1 g
Porcja 100 g 158,6 kcal 8,2 g 7,4 g 20,2 g 0,4 g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami