Okej, proszę się przyznać! Któż z Nas nie kocha lekkiego, rozpływającego się w ustach sernika 🙂 Ten przepis zachwyci każdego jego fana: prosty w wykonaniu, niezbyt kaloryczny, a jego smak to dosłownie niebo w gębie 🙂
Składniki na spód:
- 60 g płatków owsianych górskich
- 24 g rozpuszczonego rafinowanego oleju kokosowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki ksylitolu
Składniki na masę serową:
- 1 kg mielonego twarogu dobrej jakości
- 6 jajek
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- szklanka ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 st.
- Płatki zmiel na mąkę. Dodaj do nich pozostałe składniki i wyrób na gładką masę. Rozprowadź na spodzie tortownicy za pomocą dużej łyżki i schowaj do lodówki. W tym czasie przygotuj masę sernikową.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i schowaj do lodówki.
- W dużej misce za pomocą miksera utrzyj żółtka z ksylitolem.
- Cały czas miksując dodawaj ser, budyń i proszek do pieczenia.
- Do powstałej masy dodaj pianę z białek, delikatnie mieszając łopatką.
- Wyciągnij spód do sernika z lodówki, wylej na niego masę serowa i wstaw do piekarnika na ok. 1,5 h.
Masa | Energia | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | |
Całość | 1682 g | 2668 kcal | 137,7 g | 124,8 g | 341,1 g | 7,1 g |
Porcja | 100 g | 158,6 kcal | 8,2 g | 7,4 g | 20,2 g | 0,4 g |