CZY NA DIECIE MOGĘ JEŚĆ LODY?
ZDECYDOWANIE TAK!
Domowe FIT Lody
- 1 kg truskawek świeżych lub mrożonych
- 1/2 szklanki mleka koksowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
- 1/2 szklanki ksylitolu
Truskawki zmiksuj na puree w pojemniku blendera. W rondelku podgrzej mleko z sokiem z cytryny, wanilią i ksylitolem. Kiedy cukier się rozpuści, a masa stanie się jednolita, odstaw ją do wystudzenia. Następnie dodaj powstały syrop do truskawek. Masę wstaw do zamrażarki na 6 godzin, przemieszaj całość co 2 godziny.
Lody podawaj w pucharkach ze świeżymi listkami mięty.
Sorbet jogurtowy
- 3 białka z jajek
- 3 łyżki ksylitolu
- kubeczek jogurtu naturalnego
- wiórki kokosowe
Białka ubić mikserem z ksylitolem na sztywną pianę. Dodawać po łyżce jogurtu, wiórki i mieszać. Włożyć do foremki i zmrozić. Mieszać kilkakrotnie w trakcie zamrażania.
|
|
|
|
|
|
|
|
Sorbet z papai
- 1/2 owocu papai (700-1000 g)
- 4 łyżki ksylitolu
- garść truskawek
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn
- szczypta soli
- 50 ml wody
Z papai wyjąć pestki, obrać ją i pokroić. Zmiksować owoce z pozostałymi składnikami, jeśli masa jest bardzo gęsta, można dodać wody. Masę przełożyć do pojemnika lub maszynki do lodów. Mrozić kilka godzin. Od czasu do czasu mieszać, by sorbet się równo mroził.
|
|
|
|
|
|
|
|
Sorbet truskawkowy
- truskawki: 0,5 kilograma
- sok z cytryny: 4 łyżki
- ksylitol: 3 łyżki
Truskawki opłukać i dokładnie osączyć. Oberwać szypułki, a owoce pokroić na ćwiartki, wlać 1/3 sok cytrynowy i zasypać ksylitolem. Odstawić na 30 min. aż puszczą sok, a następnie wstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny. Kiedy będą prawie zamrożone zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do zamykanego szczelnie pojemnika i wstawić z powrotem do zamrażarki na 3-6 godzin. Nakładać zwykłą łyżką albo łyżką do lodów, podawać w miseczkach lub pucharkach.
|
|
|
|
|
|
|
|
Sorbet jagodowo-bananowy
- 1 szklanka świeżych jagód,
- 2 małe obrane banany,
- 1/2 szklanki wody,
- 1/4 szklanki ksylitolu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Należy zmieszać wodę i ksylitol. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż ksylitol się rozpuści. Dodajemy jagody, banany i sok z cytryny. Miksujemy, aż utworzy się jednolita, gładka masa. Wciąż jednak powinny być widoczne kawałeczki jagód. Wkładamy do pojemniczka i wstawiamy do zamrażarki na około 2 godziny. Wyjmujemy z zamrażarki, mieszamy i wkładamy ponownie do zmrożenia. Można Podawać ze świeżymi jagodami lub kawałkami bananów.
|
|
|
|
|
|
|
|
Sorbet z owoców leśnych
- 400 g malin,
- 300 g jagód,
- 100 g jeżyn,
- 100 g poziomek,
- 4 łyżki ksylitolu,
- sok z jednej cytryny
Owoce delikatnie umyć, dodać ksylitol i sok z cytryny, całość zmiksować. Powstałą masę przelać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika. W trakcie mrożenia sorbet kilkakrotnie wymieszać lub zmiksować.
|
|
|
|
|
|
|
|
Proteinowe lody truskawkowe z kalafiora
- 200g mrożonego kalafiora
- 2 miarki koktajlu proteinowego
- jogurt 150g lub pół szklanki mleka ( np. sojowego/ryżowego/owsianego/ krowiego 1,5-2%)
- opcjonalnie: kilka mrożonych truskawek, malin lub jagód ( mogą być świeże, ale pół szklanki owoców)
Kalafiora wyciągamy z zamrażarki i odstawiamy na ok. 20-30 minut, żeby zrobił się bardziej miękki. Blendujemy razem wszystkie składniki aż nie będzie grudek (na początku blender może się “buntować”, pomoże wtedy dolanie 1-2 łyżek wody). Po ok. minucie lody są już gotowe do zjedzenia.
|
|
|
|
|
|
|
|