Pulpeciki z soczewicy smakują wyśmienicie w połączeniu z sałatką ze świeżych lub kiszonych warzyw 😉 Jest to doby pomysł na kolację zarówno dla miłośników tradycyjnych mięsnych pulpetów jak i roślinożerców 😉
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy
- 2 marchewki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- Szczypta pieprzu ziołowego
- Szczypta soli
- 2 łyżeczki masła klarowanego
Przygotowanie:
Soczewice gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kiedy zmięknie odcedzamy i odstawiamy by ostygła. Marchew obieramy i myjemy, następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do soczewicy. Doprawiamy imbrem, kminem, cynamonem, pieprzem i solą., dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Jeśli składniki są za suche, dodajemy przegotowanej wody. Masa powinna być zdatna do lepienia się. Formujemy kulki i układamy na nasmarowanej masłem klarowanym blaszce. Pieczemy w 180°C przez o 15min., następnie odwracamy kotleciki i pieczemy przez kolejne 10min.
kcal | Białko | Węglowodany | Tłuszcz | |
całość | 853 | 53g | 92g | 30,5g |