INSPIRACJE / Przepisy / 19 marca 2020

Pulpety z soczewicy i marchwi

Pulpeciki z soczewicy smakują wyśmienicie w połączeniu z sałatką ze świeżych lub kiszonych warzyw 😉 Jest to doby pomysł na kolację zarówno dla miłośników tradycyjnych mięsnych pulpetów jak i roślinożerców 😉

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy
  • 2  marchewki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Szczypta pieprzu ziołowego
  • Szczypta soli
  • 2 łyżeczki masła klarowanego

Przygotowanie:

Soczewice gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kiedy zmięknie odcedzamy i odstawiamy by ostygła. Marchew obieramy i myjemy, następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do soczewicy. Doprawiamy imbrem, kminem, cynamonem, pieprzem i solą., dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Jeśli składniki są za suche, dodajemy przegotowanej wody. Masa powinna być zdatna do lepienia się. Formujemy kulki i układamy na nasmarowanej masłem klarowanym blaszce. Pieczemy w 180°C przez o 15min., następnie odwracamy kotleciki i pieczemy przez kolejne 10min.

  kcal Białko Węglowodany Tłuszcz
całość 853 53g 92g 30,5g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami