INSPIRACJE / Przepisy / 19 marca 2020

Przepisy na pesto

Pesto to wspaniały dodatek do pełnoziarnistego pieczywa, makaronów oraz mięsa i strączków. Możesz je błyskawicznie i w prosty sposób przygotować w domowym zaciszu. Oto kilka Naszych propozycji 😉

Zielone pesto bazyliowe

Składniki:

  • 1/2 szklanki
  • 25 g liści bazylii (1 „doniczka”) lub 3 szklanki liści szpinaku
  • 1/3 małego ząbka czosnku
  • 25 g (2 łyżki) orzeszków pinii (zrumienionych na suchej patelni)
  • 10 g tartego parmezanu
  • 70 ml oliwy extra vergine
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub zmiksować rozdrabniaczem (lub mini melakserem lub blenderem), tak aby powstały małe drobinki składników, na koniec doprawić solą morską i pieprzem.

Wskazówki

Orzeszki piniowe można zastępować pestkami dyni lub orzechami nerkowca, ewentualnie orzechami włoskimi, smak takiego pesto będzie jednak nieco inny. Zamiast parmezanu można użyć grana padano lub pecorino.

  kcal Białko Węglowodany Tłuszcz
całość 830,65 8,1g 3,25g 90,02g

Pesto z natki pietruszki

Składniki:

  • pęczek natki pietruszki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml lekko podprażonych migdałów (najlepiej tych w słupkach)
  • skórka otarta z połówki cytryny
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sporo soli oraz czarny pieprz
  • opcjonalnie ząbek czosnku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w naczyniu blendera i zblenduj.

  kcal Białko Węglowodany Tłuszcz
całość 1175 10,3g 11,8g 125,6g

 

Czerwone pesto

Składniki (na 500 ml)

  • słoik pomidorów suszonych
  • garść migdałów blanszowanych lub mielonych lub orzechów laskowych
  • oliwa extra
  • ser pecorino lub correggio 100 g
  • dwa ząbki czosnku
  • opcjonalnie 1 strączek ostrej papryczki bez pestek lub z pestkami
  • sól
  • suszona bazylia lub świeża

Przygotowanie

Pomidory suszone wraz z zalewą umieścić w robocie kuchennym z nożem, do nich dołożyć minimum garść migdałów lub orzechów laskowych. Do tego dokładam papryczkę, czosnek, ser. Dosypujemy bazylia i miksuję do czasu uzyskania pożądanej konsystencji. Jeżeli jest za suche dolewam oliwy.

  kcal Białko Węglowodany Tłuszcz
całość 2114 49g 87,4g 186,6g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami