INSPIRACJE / Przepisy / 19 marca 2020

Pasztet z kaszy jaglanej [wege]

Może taka forma pasztetu zainspiruje Was, aby jadać kaszę pod inną postacią? 🙂

Idealna dla osób mających problemy z bezsennością czy będących w okresie większego stresu, ze względu na zawartość tryptofanu, który podnosi poziom serotoniny. Medycyna ludowa zalecała jeść kaszę jaglaną przed snem 🙂

 

Składniki:

  • 100 kaszy jaglanej
  • 1 opakowanie włoszczyzny
  • szczypta cząbru
  • szczypta tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki gałki muszkatołowej
  • 2-3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • sól
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • pół szklanki nasion słonecznika
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Na maśle podsmażyć połowę ilości włoszczyzny, następnie dodać przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz). Na koniec smażenia dodać czosnek drobno pokrojony. Dodać do ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej, dodać pozostałe przyprawy oraz sos sojowy i zblendować. Na koniec dodać nasiona słonecznika i wymieszać łyżką. Piec około 30 minut w 200 stopniach.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami