INSPIRACJE / Przepisy / 12 listopada 2019

Ostra potrawka z ciecierzycy

Składniki:

  • 600 g ciecierzycy po ugot./konserwowej
    skórka starta z 1 cytryny
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka kminku
    1 łyżeczka imbiru
    1 łyżeczka soli
    pół łyżeczki pieprzu
    pół ostrej papryczki chilli
    2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
    1 puszka pomidorów w zalewie
    250 g mleczka kokosowego
    natka pietruszki lub kolendra

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1.W miseczce mieszamy dokładnie: skórkę z cytryny, czosnek, kurkumę, kminek, imbir, sól, pieprz i paprykę.
2. Do garnka wlewamy olej i podgrzewamy. Po ok.30 s wsypujemy przyprawy i delikatnie podsmażamy, aby puściły aromat.
3. Następnie wlewamy pomidory z zalewą i gotujemy ok. 10 min.
4. Wlewamy mleczko kokosowe i ponownie gotujemy ok. 8 min.
5. Dodajemy odsączoną na sitku ciecierzyce i za pomocą łyżki dokładnie mieszamy. Gotujemy ok. 10 min.
Podajemy z natką pietruszki lub kolendrą.

Gotowe! Smacznego 🙂

Kalorie Białko Tłuszcze Węglowodany
Całość 1884 kcal 66,5 g 79,1 g 222,7 g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami