INSPIRACJE / Przepisy / 3 kwietnia 2020

Mega czekoladowe ciacho

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka kakao niskotłuszczowego
  • ½ szklanki ksylitolu + 2 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie)
  • ½ szklanki napoju roślinnego
  • 180 tofu naturalnego + ½ szklanki napoju sojowego
  • 50 g czekolady gorzkiej 80%
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 malin mrożonych lub świeżych

 

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Przygotować dwie miski. Do pierwszej wsypać suche składniki-wymieszać dokładnie. Do drugiej wsypać rozkruszone tofu z napojem sojowym, 2 łyżki brązowego cukru, sok z cytryny i razem zblendować. Do pierwszej miski dodać napój roślinny, a następnie bardzo dokładnie wymieszać na gładką, kremową emulsję.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wylać ciasto. Przygotowany już twarożek z tofu,  nałożyć na ciemne ciasto a przy pomocy wykałaczki rozprowadzić masę po powierzchni ciasta rysując ósemki.
Na gotowym cieście ułożyć maliny, posypać pokruszoną czekoladą. Przygotowane ciasto włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec przez około 25 – 30 minut.
Energia Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik
Całość (12 porcji) 2288 kcal 117,7g 61 g 349 g 38,7 g
Porcja (ok. 100g) 190 kcal 9,8 g 5,1 g 29,1 g 3,2 g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami