Czasem warto zrobić coś z resztek, które masz w lodówce 🙂 To waśnie taki przepis, smakuje super!
Składniki:
- 50 g makaronu żytniego pełnoziarnistego
- 1/2 korzenia pietruszki (50g)
- garść szpinaku (25g)
- groszek cukrowy (80g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła klarowanego lub masła klarowanego
- garść migdałów (25g)
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- Przyprawy: sól, pieprz, pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Pietruszkę obieramy i koimy na cienkie plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej kokosowy. Wrzucamy plasterki czosnku i pietruszki i delikatnie podsmażamy.
- Dodajemy szpinak, groszek cukrowy, migdały oraz przyprawy. Całość podsmażamy.
- Do zawartości patelni dodajemy makaron, dodajemy odrobinę wody i płatki drożdżowe. Całość chwilę podsmażamy. Gotowe 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | |
Całość | 468 kcal | 16,6 g | 22,0 g | 48,6 g | 11,6 g |