INSPIRACJE / Przepisy / 28 marca 2020

Makaron z zielonymi warzywami i migdałami

Czasem warto zrobić coś z resztek, które masz w lodówce 🙂 To waśnie taki przepis, smakuje super!

Składniki:

  • 50 g makaronu żytniego pełnoziarnistego
  • 1/2 korzenia pietruszki (50g)
  • garść szpinaku (25g)
  • groszek cukrowy (80g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub masła klarowanego
  • garść migdałów (25g)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • Przyprawy: sól, pieprz, pieprz cytrynowy

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Pietruszkę obieramy i koimy na cienkie plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej kokosowy. Wrzucamy plasterki czosnku i pietruszki i delikatnie podsmażamy.
  4. Dodajemy szpinak, groszek cukrowy, migdały oraz przyprawy. Całość podsmażamy.
  5. Do zawartości patelni dodajemy makaron, dodajemy odrobinę wody i płatki drożdżowe. Całość chwilę podsmażamy. Gotowe 🙂

 

Kalorie Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik
Całość 468 kcal 16,6 g 22,0 g 48,6 g 11,6 g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami