INSPIRACJE / Przepisy / 2 kwietnia 2020

Makaron warzywny z sosem z nerkowców

Składniki na sos z nerkowców:

  • 100 g orzechów nerkowca
  • 1 łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżeczki pasty sezamowej (tahini)
  • Woda (opcjonalnie)
  • Przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie sosu:

  1. Orzechy nerkowca namocz na noc.
  2. Odsącz nerkowce i przesyp do blendera. Dodaj pozostałe składniku sosu i zblenduj na gładki sos. Gdyby był za gęsty dolej wodę.

 

Składniki na makaron warzywny:

  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 mała cukinia (300g)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 4-6 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych

Przygotowanie warzyw:

  1. Warzywa umyj. Następnie obierz za pomocą obieraczki tworząc makaron typu wstążki.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim chwilę warzywny makaron, aby delikatnie zmiękł.
  3. Makaron podawaj polany sosem z nerkowców, pokrojonymi pomidorami suszonymi i posypany płatkami drożdżowymi.

 

Energia Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik
Całość 980 kcal 31,4 g 70,0 g 62,2 g 10,9 g

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami