Składniki na sos z nerkowców:
- 100 g orzechów nerkowca
- 1 łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżeczki pasty sezamowej (tahini)
- Woda (opcjonalnie)
- Przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie sosu:
- Orzechy nerkowca namocz na noc.
- Odsącz nerkowce i przesyp do blendera. Dodaj pozostałe składniku sosu i zblenduj na gładki sos. Gdyby był za gęsty dolej wodę.
Składniki na makaron warzywny:
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 mała cukinia (300g)
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 4-6 suszonych pomidorów
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
Przygotowanie warzyw:
- Warzywa umyj. Następnie obierz za pomocą obieraczki tworząc makaron typu wstążki.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim chwilę warzywny makaron, aby delikatnie zmiękł.
- Makaron podawaj polany sosem z nerkowców, pokrojonymi pomidorami suszonymi i posypany płatkami drożdżowymi.
Energia | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | |
Całość | 980 kcal | 31,4 g | 70,0 g | 62,2 g | 10,9 g |