Wypróbuj leczo bez kiełbasy! 🙂 Aromatyczne, oryginalne połączenie dyni, pomidorów, papryki i cukinii dostarcza dla Twojego ciała witamin, minerałów i białka roślinnego 😉
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 cebula
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 500 g dyni
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia (250 g)
- 1 mały patison lub cukinia jak wyżej (250 g)
- ostra papryczka (ilość do smaku)
- 250 ml wrzącej wody
- 600 g świeżych pomidorów
- sól, pieprz, 1 łyżeczka papryki w proszku
PRZYGOTOWANIE
- W garnku na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać drugą łyżkę oliwy i wsypać soczewicę, następnie dodawać po kolei pokrojone warzywa, w międzyczasie co chwilę je mieszając: w pierwszej kolejności obraną i pokrojoną w kostkę dynię, później paprykę, cukinię, obranego ze skórki i pokrojonego kabaczka lub patisona, na koniec dodać pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili.
- Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku i zalać wodą. Zagotować, w międzyczasie obrać i pokroić w kosteczkę pomidory. Dodać do potrawy 2/3 pokrojonych pomidorów a resztę zmiksować blenderem i również dodać do garnka z warzywami. Wymieszać, zagotować. Gotować przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie.
WSKAZÓWKI : Zamiast patisona lub kabaczka można użyć więcej cukinii.
MASA | KALORIE | BIAŁKO | TŁUSZCZ | WĘGLOWODANY | BŁONNIK | |
CAŁOŚĆ: | 1855 g | 692 kcal | 28,2 g | 25,6 g | 104,3 g | 35,3 g |
W porcji 150kcal | 402g | – | 2,2g | 2,07g | 8,4g | 2,85g |
W porcji 500kcal | 1340g | – | 7,6g | 6,9g | 28,1g | 9,5g |