INSPIRACJE / Przepisy / 28 marca 2020

LAZANIA Z BAKŁAŻANA I TOFU

Tofu to świetne źródło białka, witamin i minerałów 🙂 Jest to niestety produkt, po który niestety sięgają nieliczni 🙁 Spróbuj i przekonaj się jak smakuje w towarzystwie bakłażana i pomidorów i zakochaj się tak ja ja w tym składniku 🙂

SKŁADNIKI:

  • 1 średni bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 lub 2 pomidory
  • 100 g twardego tofu z ziołami
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół zdrowej kostki rosołowej bez konserwantów i bez wzmacniaczy smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • odrobina tartego parmezanu
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażana po umyciu pokroić w plastry, obsypać solą i odstawić na 30 min, potem opłukać zimną wodą i osuszyć.  Rozgrzać piekarnik do 240 stopni. Cukinię, pomidora, cebulę, czosnek, tofu (na cienkie plastry) pokroić. Bakłażana podsmażyć na patelni na 4 łyżkach stołowych wody z dodatkiem kostki rosołowej (smażyć do zarumienienia). Zrumienić tofu i cukinię (osobno) i odstawić.  Cebulę i czosnek smażyć na 2 łyżkach stołowych wody, jak się zeszklą dodać pomidory i posypać przyprawą włoską. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami : bakłażan, cukinia, tofu, posypać warzywa serem, na serze położyć pomidory, cebulę i czosnek. Na wierzchu zrobić jeszcze jedną warstwę bakłażana. Wstawić lazanię do piekarnika na 25 minut,  5 minut przed końcem posypać resztą startego sera.

 

Kalorie Białko Węglowodany Tłuszcze Błonnik
Całość 264 kcal 22 g 36,8 g 8,1 g 12 g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami