Złote latte, kurkuma latte lub inaczej złote mleko. Bezkofeinowy, kremowy, delikatny napój na bazie ciepłego mleka (napoju) roślinnego. Ma niezwykle przyjemny aromatyczny zapach. Najlepszy towarzysz na jesienne i zimowe wieczory do kocyka i dobrego filmu lub wciągającej książki. Świetnie się sprawdzi również w mroźne poranki.
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki mleka migdałowego lub ryżowego (własnej produkcji lub z kartonu )
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1 łyżeczka ksylitolu
PRZYGOTOWANIE
Składniki wymieszaj i podgrzej, aż mleko będzie gorące.
Następnie napój dokładnie zmiksuj, aż zrobi się kremowy i aksamitny.
Przelej do ulubionego kubka lub szklanki.
WSKAZÓWKI
Mleko roślinne można kupić gotowe lub zrobić je samodzielnie.
Jeżeli kochasz kawę i kawowy aromat możesz wzbogacić napój o espresso.
MASA | KALORIE | BIAŁKO | TŁUSZCZE | WĘGLOWODANY | BŁONNIK | |
CAŁOŚĆ | 270g | 212 kcal | 3,2g | 15,9g | 13,3g | 1,6g |