INSPIRACJE / Przepisy / 2 kwietnia 2020

Kurczak z imbirem w marynacie jogutowej

Składniki:

  • 300 g fileta z piersi kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula biała
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • Przyprawy: kolendra, kurkuma, sól, pieprz

Składniki na marynatę:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 sprasowane lub pokrojone drobno ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • szczypta mielonego chilli

 

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokój w kostkę, włóż do wcześniej przygotowanej marynaty i zostaw na noc w lodówce.
  2. Na patelni rozgrzej olej kokosowy dodaj pokrojona w kosteczkę cebulę i przyprawy. Podsmaż przez chwilę i dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Duś przez chwilę.
  3. Dodaj do zawartości patelni zamarynowanego kurczaka i ewentualnie wodę. Duś około 15 minut. Gotowe.

 

Energia Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik
Całość 614 kcal 79,2 g 17,2 g 31,4 g 7,8 g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami