Kurczak z sosem curry to pewniak jeżeli chcemy zaserwować swoim bliskim coś pysznego i rozgrzewającego 😉
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka (400g)
- Por
- 100ml śmietany sojowej
- 50g migdałów w płatkach
- Curry, pieprz, sól
- Olej kokosowy/masło klarowane do smażenia- 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy na drobne kawałki, obsmażamy na rumiano z 3 łyżeczkami curry. Pod koniec smażenia dodajemy migdały, delikatnie podsmażamy. Pora kroimy w półksiężyce, wrzucamy do kurczaka, podsmażamy do miękkości. Dosypujemy 2 łyżeczki curry i dodajemy pieprz oraz sól. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy na małym ogniu. Podawać z zieloną ugotowaną fasolką szparagową.
kcal | Białko | Węglowodany | Tłuszcze | |
Porcja cała | 742 | 56 g | 8 g | 54 g |
100 g | 247 | 18,3 g | 2,6 g | 18 g |