INSPIRACJE / Przepisy / 19 marca 2020

Kurczak z curry, porem i migdałami

Kurczak z sosem curry to pewniak jeżeli chcemy zaserwować swoim bliskim coś pysznego i rozgrzewającego 😉

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka (400g)
  • Por
  • 100ml śmietany sojowej
  • 50g migdałów w płatkach
  • Curry, pieprz, sól
  • Olej kokosowy/masło klarowane do smażenia- 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy na drobne kawałki, obsmażamy na rumiano z 3 łyżeczkami curry. Pod koniec smażenia dodajemy migdały, delikatnie podsmażamy. Pora kroimy w półksiężyce, wrzucamy do kurczaka, podsmażamy do miękkości. Dosypujemy 2 łyżeczki curry i dodajemy pieprz oraz sól.  Dodajemy śmietanę i zagotowujemy na małym ogniu. Podawać  z zieloną ugotowaną fasolką szparagową.

 

kcal Białko Węglowodany Tłuszcze
Porcja cała 742 56 g 8 g 54 g
100 g 247 18,3 g 2,6 g 18 g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami