KURCZAK W SALSIE POMIDOROWEJ
Składniki:
- 1 filet z kurczaka pojedynczy ok. 200g (198 kcal)
- 1 puszka pokrojonych pomidorów z puszki 400g (140 kcal)
- ½ czerwonej papryki (32 kcal)
- ½ małej cebuli (8 kcal)
- 1 duża łyżka masła (45 kcal)
- 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku
- sól, pieprz, koper
Przygotowanie:
W garnku lub na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Mieszamy chwilę i dodajemy pokrojonego w paski kurczaka, sól, pieprz oraz imbir w proszku. Gdy kurczak będzie już podsmażony dodajemy pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Mieszamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy 2-3 minuty. Gotujemy, aby odparowała woda z pomidorów. Pod koniec dodajemy koper i gotujemy jeszcze chwilę.
Waga | Energia | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | |
Całość | 782,5 g | 60 kcal | 6,4 g | 19,2 g | 27,2 g | 3,2 g |
Porcja | 100 g | 470 kcal | 50,4 g | 2,5 g | 3,5 g | 0,4 g |