INSPIRACJE / Przepisy / 2 kwietnia 2020

Kurczak słodko-kwaśny

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 średnia marchewka
  • biała część pora
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • 300 g świeżego ananasa
  • 2 cebulki szalotki
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garstka kiełek fasoli mung
  • 1 łyżka sezamu białego
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • sól, pieprz, mielony imbir

 

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż na nim pokrojoną drobno szalotkę, pora, czosnek.
  2. Połowę porcji (ok. 150g) ananasa mocno rozdrobnij i dodaj na patelnię, zalej wszystko passatą pomidorową i duś około 10 minut.
  3. Kurczaka i resztę ananasa pokrój w kostkę, paprykę, seler i marchewkę w paseczki i dodaj do zawartości patelni. Dolej ocet balsamiczny i wsyp 1 łyżeczkę mielonego imbiru. Duś 20-25 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. W razie potrzeby dolej trochę wody.
  4. Podawaj posypane sezamem, szczypiorkiem i kiełkami fasoli mung.

 

Energia Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik
Całość 998 kcal 85,0 g 22,5 g 101,5 g 25,9 g

 

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami