INSPIRACJE / Przepisy / 19 marca 2020

Kulki z cieciorką i kaszą pęczak

Pomysł na pyszny, sycący i zdrowy obiad dla całej rodziny 😉 Białko roślinne w połączeniu z kaszą to propozycja, która zasmakuje każdemu 🙂

Składniki:

  • 100 g kaszy pęczak
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula (drobno posiekana)
  • 1 ząbek czosnku (wyciśnięty)
  • 1 świeża czerwona papryczka chili (drobno posiekana)
  • 2 pomidory, obrane ze skórki,(pozbawione nasion i bardzo drobno posiekane)
  • 410 g cieciorki z puszki, odsączonej i przepłukanej
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki świeżej kolendry (drobno posiekanej)
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Kaszę gotować, aż zmięknie i wchłonie całą wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut. Nagrzać piekarnik do temp.180 stopni. Rozgrzać olej w rondlu i wrzucić cebulę. Smażyć na małym ogniu ok 5 min. Dodać czosnek i chili. Smażyć jeszcze 2 min, zdjąć z ognia, wrzucić posiekane pomidory i wymieszać. Cieciorkę rozdrobnić na gładką masę, dodać cebulę, kaszę, żółtko, kolendrę, paprykę oraz sól i pieprz. Starannie wyrobić, uformować kulki i  ułożyć je na wysmarowanej blasze. Piec 30 min aż się zarumienią (można od czasu do czasu je przewrócić aby były rumiane ze wszystkich stron). Podawać na gorąco.

Pyszności!

Waga: Białko: Tłuszcz: Węglowodany: Błonnik: Energia:
Całość 955g 37,2g 30,7g 125,7g 8,2g 893 kcal
100g 100g 3,7g 3,1g 12,6g 0,8g 90 kcal

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami