Jesteście fanami krewetek? A może nie mieliście jeszcze odwagi, aby ich samodzielnie przyrządzić?
Poniższy przepis jest prosty, szybki i wyśmienity 🙂 Bądźcie odważni, spróbujcie 😉
Składniki:
- 1 cukinia (350 g)
- krewetki królewskie obrane 1/2 kg
- olej rzepakowy 1 łyżka
- czosnek 4 ząbki
- kolendra 5 łyżek
- papryczka chilli zielona 1 mała
- kurkuma 1/2 łyżeczki
- kminek 1 1/2 łyżeczki
- pieprz cayenne
- pomidory z puszki 200 g
- imbir tarty 1 łyżeczka
- sok z cytryny 1 łyżka
Przygotowanie:
Cukinię pokrój w słupki, posyp solą i odstaw na 30 min. Opłucz, odcedź. Na rozgrzany olej wrzuć pokrojony czosnek, następnie cukinię, kolendrę, papryczkę, kurkumę, kminek, pieprz cayenne, pomidory, imbir, sok z cytryny. Wymieszaj i zagotuj, duś pod przykryciem 5 minut, po czym dodaj krewetki i gotuj dalej 5 minut. Podawaj z brązowym ryżem.