Śmietanka słonecznikowa to wspaniały zastępnik tradycyjnej śmietany. Doskonała alternatywa dla wegan oraz osób, które nie jedzą nabiału.
Składniki (2 porcje)
Zupa:
- 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 4 szalotki
- 1 średnia cukinia (400g)
- 0,5 litra wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- pieprz czarny mielony
- 2 łyżki płatków drożdżowych niekatywnych
Śmietanka ze słonecznika:
- 50 g łuskanych pestek słonecznika
- 150 ml wody
- szczypta soli himalajskiej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatki do podania:
- 200 g (ok. 10 sztuk) pomidorków koktajlowych
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- rozmaryn lub tymianek
Przygotowanie:
- W czajniku zagotuj wodę i zalej nią słonecznik, odstaw na 15 minut. W międzyczasie pokrój cukinię w plasterki, a szalotki i czosnek drobno poszatkuj.
- W garnku rozgrzej olej kokosowy lub masło klarowane i podsmaż na nim szalotki z czosnkiem, dodaj cukinię i zalej gorącą woda. Gotuj do momentu, aż cukinia zmięknie.
- Przygotuj śmietankę: odcedź namoczony wcześniej słonecznik. Przesyp do blendera, dodaj odmierzoną ilość wody, sól i sok z cytryny, następnie zmiksuj na jednolitą masę. Gdyby okazała się za gesta dolej wody, konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę.
- Do gotującej się zupy dodaj śmietankę, płatki drożdżowe, sól, pieprz. Całość miksujemy na delikatny krem.
- Przygotowanie dodatków: pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, połóż na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i posyp rozmarynem lub tymiankiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 10-15 minut.
- Zupę podajemy z wyłożonymi na wierzchu pomidorkami koktajlowymi.
Energia | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | |
Całość | 558 kcal | 26,1 g | 33,9 g | 41,9g | 12,2g |