INSPIRACJE / Przepisy / 1 kwietnia 2020

Krem jaglany z jabłkiem

Kiedy masz ochotę na coś słodkiego, skuś się na krem jaglany 🙂

Składniki (4 niewielkie porcje)

Mus jaglany:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 300 ml napoju migdałowego lub sojowego niesłodzonego
  • 1 łyżka naturalnego miodu
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2-3 goździki
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Pieczone jabłka:

  • 2 jabłka pozbawione gniazd nasiennych
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

 

Przygotowanie:

  1.  Kaszę jaglaną przepłucz kilka razy wrzącą wodą, inaczej może mieć gorzki posmak. Przepłukaną kasze jaglaną ugotuj w napoju roślinnym z dodatkiem masła, miodu oraz przypraw. Gotuj do momentu, aż kasza wchłonie całość płynu, powinna być lekko rozgotowana. Ostudź i zmiksuj na gładka masę w razie konieczności dodaj więcej wody lub napoju roślinnego.
  2. Przygotuj jabłka: Górę jabłek smarujemy delikatnie masłem klarowanym i posypujemy cynamonem. Pieczemy około 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
  3. Mus jaglany podajemy z połówką pieczonego jabłka.

 

Energia Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik
Całość 890 kcal 21,2 g 27,0 g 133,3 g 13,2 g

 

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami