SKŁADNIKI:
- mięso mielone z indyka – 250 g
- kasza quinoa (komosa ryżowa) – 0.5 szkl.
- duże jajko – 1 szt
- koperek – 1 pęczek
- papryka czerwona – 0,5 szt
- czerwona cebula ¼
- sol ,
- pieprz ,
- chili ,
- czosnek
PRZYGOTOWANIE:
Komosę gotujemy kilkanaście minut w osolonej wodzie, przecedzamy, studzimy.
Dodajemy do mięsa mielonego, wbijamy żółtko i wkładamy do lodówki na 15 minut.
Po wyciągnięciu z lodówki dodajemy posiekany koperek, pokrojoną w kosteczkę paprykę i cebulkę oraz ubite białko z jajka, delikatnie mieszamy doprawiamy do smaku.
Wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy na gładka masę.
Formujemy niewielkie kotleciki i przygotowujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym bez dodatku tłuszczu.
Podajemy gorące np. z sosem jogurtowo-koperkowym.
Masa | Kalorie | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Białko | |
Całość | 571g | 855kcal | 65g | 36,2g | 65g | 10,2g |
100 g | 150kcal | 11,g | 6,3g | 11,4 g | 1,8g |