INSPIRACJE / Przepisy / 28 marca 2020

Kotleciki z komosą ryżową

SKŁADNIKI:

  • mięso mielone z indyka – 250 g
  • kasza quinoa (komosa ryżowa) – 0.5 szkl.
  • duże jajko – 1 szt
  • koperek – 1 pęczek
  • papryka czerwona – 0,5 szt
  • czerwona cebula ¼
  • sol ,
  • pieprz ,
  • chili ,
  • czosnek

 

PRZYGOTOWANIE:

Komosę gotujemy kilkanaście minut w osolonej wodzie, przecedzamy, studzimy.

Dodajemy do mięsa mielonego, wbijamy żółtko i wkładamy do lodówki na 15 minut.

Po wyciągnięciu z lodówki dodajemy posiekany koperek, pokrojoną w kosteczkę paprykę i cebulkę oraz ubite białko z jajka, delikatnie mieszamy doprawiamy do smaku.

Wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy na gładka masę.

Formujemy niewielkie kotleciki i przygotowujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym bez dodatku tłuszczu.

Podajemy gorące np. z sosem jogurtowo-koperkowym.

 

Masa Kalorie Białko Tłuszcz Węglowodany Białko
Całość 571g 855kcal 65g 36,2g 65g 10,2g
100 g 150kcal 11,g 6,3g 11,4 g 1,8g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami