INSPIRACJE / Przepisy / 19 marca 2020

Koktajle Warzywne

1. Koktajl szpinak, ogórek, seler

Składniki:

  • 1 ogórek
  • garść szpinaku
  • seler naciowy
  • sok z cytryny
  • odrobina cukru lub soli

Przygotowanie:
Liście bardzo dokładnie umyć, przebrać, osuszyć. Ogórka umyć i drobno pokroić (można nie obierać). Wrzucić wszystkie warzywa do blendera i bardzo dokładnie zmiksować na jednolitą gładką masę. Dodać sok z cytryny, ewentualnie doprawić. Jeszcze raz wymieszać. Przelać do szklanek.

2. Koktajl burak, ogórek, zioła

Składniki:

  • ¾ szklanki wody lub jogurtu
  • 1 nieduży, młody burak
  • 1 ogórek
  • ¼ zielonej papryki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Dodać wodę lub jogurt. Lekko wymieszać. Przelać do szklanek.

3. Koktajl szpinak, jabłko i imbir

Składniki:

  • garść szpinaku
  • 1 jabłko
  • 1 ogórek
  • sok z cytryny
  • imbir

Przygotowanie:
Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Jabłko myjemy, kroimy, wyciągamy gniazdo nasienne. ogórka myjemy, drobno kroimy. Wrzucamy do blendera i wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Dodajemy sok z cytryny. Jeszcze raz mieszamy na gładka konsystencję. Przelewamy do szklanek.

4. Koktajl marchew, cukinia, pietruszka

Składniki:

  • 3 marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek cukinii
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sok z grapefruita

Przygotowanie:
Marchew umyć, obrać, drobno pokroić. Selera i pietruszkę umyć, pokroić. Cukinię umyć, obrać i drobno pokroić po wyjęciu nasion. Wszystkie składniki wrzucić do blendera, zmiksować na gładką masę. Dodać sok z grapefruita i jeszcze raz zamieszać.

5. Koktajl szpinak, roszponka, rukola

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • garść roszponki
  • garść rukoli
  • garść szpinaku
  • seler naciowy
  • jabłko albo brzoskwinia
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
Liście roszponki, rukoli i szpinaku umyć, odsączyć, wrzucić do blendera. Selera pokroić, dodać do liści. Jabłko umyć, pokroić, wyjąć gniazdo nasienne, dodać do warzyw lub brzoskwinię umyć, wyjąć pestkę, rozdrobnić, dodać do blendera. Wszystko dobrze zmiksować na gładką masę. Pod koniec miksowania dodać sok z cytryny i wodę. Podawać z lodem.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami