INSPIRACJE / Przepisy / 7 listopada 2019

INDYJSKA POTRAWKA Z DYNIĄ I CIECIERZYCĄ

INDYJSKA POTRAWKA Z DYNIĄ I CIECIERZYCĄ

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy wraz z zalewą
  • 1 cebula 1 łyżka startego imbiruz
  • ząbek czosnku,
  • starte przyprawy: po łyżeczce mielonego kminu, kurkumy, kolendry, cynamonu, słodkiej i ostrej papryki, kardamonu
  • 300 g obranej dyni
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej (przecieru)
  • 150 ml mleka kokosowego
  • duża garść szpinaku
  • 200 g pomidorków koktajlowych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ugotować ciecierzycę lub użyć ciecierzycy z puszki. W szerokim garnku na łyżce mleka kokosowego poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty imbir i czosnek i chwilę podsmażyć.
  2. Dodać przyprawy i mieszając smażyć przez 2 – 3 minuty, dodając nieco więcej mleka kokosowego gdyby składniki zaczęły przywierać do dna garnka. Powstałą pastę smażyć jeszcze przez minutę.
  3. Dodać ciecierzycę wraz z kilkoma łyżkami zalewy, pokrojoną w kosteczkę dynię, passatę pomidorową oraz mleko kokosowe. Wlać pół szklanki wody, doprawić szczyptą soli i gotować pod przykryciem przez 20 minut. W międzyczasie raz przemieszać.
  4. Garnek otworzyć i mieszając co chwilę gotować jeszcze przez ok. 5 – 10 minut aż sos będzie kremowy, gęsty a dynia miękka. Dodać szpinak, przekrojone na połówki pomidorki, wymieszać, zagotować i odstawić z ognia.

 

MASA KALORIE BIAŁKO TŁUSZCZE WĘGLOWODANY    BŁONNIK
CAŁOŚĆ 700 g 724 kcal 25,7 g 38,5 g 78,4 g 18,9 g
W 100 G 100g 103,4 kcal 3,7 g 5,5 g 11,2 g 2,7 g

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami