INSPIRACJE / Przepisy / 2 grudnia 2019

Imbirowe Ciasteczka

Szybie ciasteczka aromatyczne, podobne do pierniczków, idealne do jesiennej i zimowej herbatki 🙂

Składniki na 15 – 20 sztuk mniejszych ciasteczek:

  • ⅓ – ½ szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 2 łupiny kardamonu
  • 2 szklanki mąki pełnioziarnistej
  • 1 łyżeczka kakao lub karobu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • szczypta soli
  • ⅔ szklanki ksylitolu
  • 3 łyżki masła migdałowego
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

W niedużym rondelku podgrzać mleko, syrop klonowy, skórkę pomarańczową oraz kardamon, doprowadzić do wrzenia i odstawić do przestudzenia na 5 – 10 minut. Po tym czasie wyłowić łupiny kardamonu i wyrzucić.
W międzyczasie w misce wymieszać mąkę, kakao (karob), przyprawy i sól. Następnie do miski wlać gorące mleko, dodać ksylitol, masło migdałowe oraz sodę i rękami wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Piernik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, wałkować i wykrawać pierniczki.
Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 8 – 15 minut w zależności od wielkości wykrojonych ciasteczek.

Smacznych ciasteczek 🙂

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami