INSPIRACJE / Przepisy / 21 marca 2020

Gryczane kaszotto warzywne z botwinką, soczewicą i porem

Kaszotta w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Można je samodzielnie zrobić w domu, szybko i zdrowo 🙂

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek młodej botwinki z małymi buraczkami
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • 500 ml bulionu lub rosołu

 

PRZYGOTOWANIE

Botwinkę umyć, odciąć buraczki i obrać je. Liście botwinki posiekać na desce. Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojonego pora (tylko biała i jasnozielona część), dodać pokrojony w kosteczkę czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażyć.

Dodać soczewicę, (wlać białe wino – opcjonalnie) i gotować przez pół minuty. Dodać połowę gorącego bulionu oraz pokrojone na plasterki buraczki (liście botwinki zachować na później), przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Dodać surową kaszę, wymieszać, wlać resztę bulionu i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 10 minut. Dodać liście botwinki, świeżo zmielony pieprz, wymieszać i gotować już bez przykrycia cały czas mieszając przez ok. 2 minuty.

Podawać z fetą lub serem białym i koperkiem lub z awokado i kolendrą.

PROPOZYCJA PODANIA

wersja wegetariańska: z fetą (lub białym serem) i koperkiem / po 50 g sera na porcję, +125 kcal (lub +80 kcal)

wersja wegańska: z awokado i kolendrą / po pół awokado na porcję, +140 kcal

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami