INSPIRACJE / Przepisy / 2 grudnia 2019

Gołąbki orzechowe

Gołąbki orzechowe

Składniki:

  • główka czerwonej kapusty
  • szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • szklanka pęczaku
  • duża cebula
  • puszka krojonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • kilka suszonych grzybów
  • łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:

Grzyby moczymy dzień wcześniej, obgotowujemy. Kapustę należy sparzyć, oddzielamy liście, ścinamy grube nerwy. Kaszę gotujemy w 2,5 szklankach osolonej wody. Mieszamy z orzechami i doprawiamy.

Farsz zawijamy w liście kapusty. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy z grzybami. W garnku układamy gołąbki, wlewamy pomidory z zalewą i wsypujemy cebulę z grzybami. Doprawiamy i dodajemy masło.

Dusimy do miękkości.

Podpowiedź kulinarna: kaszę można ugotować w wodzie z moczenia grzybów, wówczas intensywnej grzybowe w smaku.

 

Waga Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik Energia
Całość 1730 g 59, 2 g 88,2 g 241,6 g 46, 1 g 1839 kcal
Porcja 100 g 3,4 g 5,1 g 14,6 g 2,7 g 106 kcal

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami