Dokładnie! Oczy Was nie mylą. Z cukinii można zrobić wspaniałe gofry 🙂 Przekonaj się sam i wypróbuj przepis 🙂
Składniki na około 10 gofrów:
- 1 cukinia
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 3/4 szklanki mąki gryczanej/ owsianej razowej
- 1/4 szklanki mąki kokosowej
- 50 ml oleju
- Niewielka ilość oleju do posmarowania gofrownicy
Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski z cukinią wsypujemy mąkę. Wbijamy jajko i wlewamy mleko oraz olej. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy ciasto na kilka minut. Nagrzewamy gofrownicę. Smarujemy ją niewielką ilością oleju. Gdy jest już gorąca, nakładamy na nią ciasto. Gofry smażymy do momentu aż z gofrownicy nie będzie się unosić się para.