Składniki:
- 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3–4 marchewki);
- 1,5 szklanki mąki (np. orkiszowa lub pszenna pełnoziarnista);
- 4 jajka;
- ¾ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 3 łyżki miodu – według uznania;
- 2 łyżki ksylitolu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć);
- 1 łyżka startej wanilii;
- 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich;
- pół łyżeczki soli.
Wykonanie:
Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i zabieramy się za ciasto.
Jajka ubijamy mikserem, najpierw białka, a następnie osobno żółtka z miodem i ksylitolem. Następnie łączymy dwie masy, zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania cały wchłonie. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gęste.
Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy (nie miksujemy, bo można spalić mikser), mieszamy ostatni raz.
Formę (najlepiej tortownicę o średnicy 26 cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45–55 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem).
SMACZNEGO!!!