INSPIRACJE / Przepisy / 19 marca 2020

FIT CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki:

  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3–4 marchewki);
  • 1,5 szklanki mąki (np. orkiszowa lub pszenna pełnoziarnista);
  • 4 jajka;
  • ¾ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu – według uznania;
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć);
  • 1 łyżka startej wanilii;
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich;
  • pół łyżeczki soli.

Wykonanie:

Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i zabieramy się za ciasto.

Jajka ubijamy mikserem, najpierw białka, a następnie osobno żółtka z miodem i  ksylitolem. Następnie łączymy dwie masy, zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania cały wchłonie. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gęste.

Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy (nie miksujemy, bo można spalić mikser), mieszamy ostatni raz.

Formę (najlepiej tortownicę o średnicy 26 cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45–55 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem).

 

SMACZNEGO!!!

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami