INSPIRACJE / Odżywianie / 7 listopada 2019

Dynia – królowa jesiennych warzyw.

Jakie dobroci skrywa w sobie dynia?

Dynia jest to produkt, który w ostatnich latach mocno wraca do łask. Jest uniwersalna w kuchni i można zrobić z niej praktycznie wszytko: placki, zupę, ciasto, leczo.

Dynia zawdzięcza swój piękny kolor dużej zawartości witaminy A, która jest silnym antyoksydantem – zmniejsza ryzyko rozwoju raka prostaty i raka piersi oraz ochrania przed chorobami układu krążenia.

90 % dyni to woda, dlatego świetnie nawadnia organizm i pomaga uporać się z zaparciami. W połączeniu z dużą zawartością błonnika, świetnie reguluje motorykę jelit i przyśpiesza trawienie.

Jedna szklanka (ok. 250 g) ugotowanej dyni to:

  • zaledwie 49 kalorii
  • o,2 g tłuszczu
  • 2 g białka
  • 12 g węglowodanów
  • 3 g błonnika

Nie zapominajmy też o witaminach i minerałach:

  • Witamina A
  • Witamina C
  • Witamina E
  • Potas
  • Magnez
  • Żelazo

 

Jedzona na surowo, jest dobrym wyborem dla cukrzyków, ponieważ zawarta w jej miąższu substancja wspiera działanie insuliny.

Niestety po obróbce termicznej jej indeks glikemiczny wzrasta, więc ta wersja nie jest polecana dla diabetyków. Jednak, co warto zauważyć, gotowanie i pieczenie nie wpływa na zmianę cennego składu – tak przygotowana dynia nadal jest bogata w magnez, wapń, żelazo, fosfor, potas, selen, miedź, mangan, cynk, witaminę A, B1, B2, B6, PP oraz C.

Do wartościowych składników należą również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole czy białko roślinne, o których obecność w diecie powinniśmy zadbać, a dynia jest idealnym sposobem na to. Dzięki tak dużej zawartości prozdrowotnych substancji, wpływa korzystnie na wiele aspektów naszego zdrowia.

Na odporność

To oczywiście dzięki tym wszystkim witaminom!

Dyniowy barwnik, czyli witamina A uznawany jest przez specjalistów za naturalne wsparcie odporności. Również występująca w dyni witamina C w sporych ilościach, wspiera jej funkcjonowanie i pozwala na szybsze wyjście z choroby.

To, co stymuluje też układ odpornościowy to witamina E, Żelazo i kwas foliowy – kolejne skarby zawarte w miąższu dyni.

Zawartość witamin A i C, należących do antyoksydantów, zapewnia działanie przeciwzapalne i obniża ryzyko rozwoju nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego. Wpływa również korzystnie na cały układ immunologiczny, zwiększając odporność organizmu na choroby i infekcje. Dzięki antyoksydantom skóra wolniej się starzeje i zachowuje promienny wygląd.

Dodatkowo kurkubitacyna zawarta w nasionach dyni chroni przed pasożytami, więc jest polecana przy problemach z owsikami czy tasiemcem. Udowodniono również pozytywny wpływ tej substancji na prostatę – zarówno jej powiększenie, a nawet zapobieganie rakowi.

Jedną z najbardziej wszechstronnych substancji, której źródło stanowi dynia, jest ß-karoten. Poprzez obniżanie „złego” cholesterolu LDL, zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych w ścianach tętnic, a tym samym miażdżycy i chorobom serca, jak zawał czy udar mózgu, oraz obniża ciśnienie tętnicze.

Dynia sprawdzi się także doskonale przy problemach z pęcherzem moczowym czy nerkami, ponieważ działa moczopędnie.

Dla lepszego wzroku

Niestety wraz z wiekiem nasz wzrok pogarsza się. Szczęściem jest to, że możemy temu zapobiegać również zjadając zdrowe, bogate w beta karoten (witamina A), luteinę, zeaksantynę pożywienie.

Badania wykazały, że u osób, które mają bardzo słaby wzrok, czy oślepły, występuję najczęściej niedobory witaminy A. Z kolei zaćma ściśle związana jest ze zjadaniem niewielu warzyw i owoców w kolorze żółtym i pomarańczowym – te barwniki to właśnie luteina i zeaksantyna.

Dynia zawiera je wszystkie, w bardzo dobrych ilościach.

Ciekawymi właściwościami dyni są zdolność do zmniejszania nudności i wymiotów u kobiet ciężarnych czy łagodzenie ran po oparzeniach, gdy stosuje się okłady z tego wartościowego warzywa.

Jakie to proste jeść dynię!

Dynia jest wyjątkowa, gdyż niezwykle łatwo włączyć ją do diety.

 

 

Dynia dobrze smakuje zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Można przygotować z niej zupę, ciasto, dodać do placuszków, zmiksować na pastę, czy po prostu dodawać do wielu dań warzywnych. Z mniej zdrowych wersji to ta marynowana w zalewie octowej.

Najprostsza potrawa z dyni to pieczone plastry z solą morską i czerwoną papryką skropione oliwą z oliwek.

Zapraszamy do zakładki PRZEPISY, poznaj wspaniałości z Dyni 🙂

Smacznego!

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami