Domowa granola orzechowa
- Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
1/5 szklanki orzechów włoskich
1/5 szklanki orzechów nerkowca
garstka orzechów pekan
garstka śliwek suszonych
1 łyżeczka cynamonu + 2 łyżki miodu + 1/3 szklanki zaparzonej herbaty np. zielonej
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać płatki owsiane, posiekane orzechy, pestki i cynamon, wymieszać wymieszać. Miód rozpuścić w herbacie, wymieszać i wlać do miski z płatkami. Wymieszać i wyłożyć na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia. Rozłożyć równomiernie i posypać owocami suszonymi. Piec przez 15 min w 150 st., wymieszać i piec kolejne 10 min. Gotowe i ostudzone musli przesypujemy do słoika. Dodajemy 2-3 łyżki np. do jogurtu naturalnego na śniadanie.