INSPIRACJE / Przepisy / 23 marca 2020

DIETETYCZNE SPAGHETTI BOLOGNESE

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa z piersi indyka
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ekologiczna kostka rosołowa
  • masło klarowane
  • 100 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz

Przygotowanie:

Na maśle klarowanym zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz zgnieciony czosnek. Dodaj mięso z indyka. Podsmaż i dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz pomidory wraz z zalewą. Duś przez chwilę, potem dodaj koncentrat pomidorowy i eko kostkę rosołową. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem tak długo, aż papryka zmięknie, a sos stanie się jak najbardziej jednolity. Dopraw bazylią, oregano i niewielką ilością tymianku oraz solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym al dente makaronem pełnoziarnistym.

 

Waga kalorie Białko Węglowodany Tłuszcz Błonnik
W 100 g 100 g 109 kcal 9,7 g 11,3 g 2,8 g 1,4 g
Całość 917,5 g 1000 kcal 88,6 g 104,1 g 25,9 g 12,7 g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami