INSPIRACJE / Przepisy / 19 marca 2020

DIETETYCZNE GOŁĄBKI

Składniki:

  • 200 g mięsa mielonego z piersi kurczaka
  • 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu
  • 8 liści kapusty białej, włoskiej + liście do wyłożenia garnka
  • 5-6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki otrąb pszennych
  • suszona bazylia, czerwona papryka, sól, pieprz
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny

Przygotowanie:

Z kapusty odciąć głąb i włożyć do garnka z wrzącą wodą, obgotować przez 5 minut. W tym czasie mielone mięso połączyć z ugotowanym ryżem, jajkiem i przyprawami (sól, pieprz, papryka, włoszczyzna), dodać otręby. Łyżką nakładać masę mieloną na najbardziej miękki koniec kapusty, zwijać jak krokieta. Dno garnka wyłożyć liśćmi, zwinięte gołąbki kłaść na dno garnka zwinięciem do dołu. Wszystkie gołąbki zalać wodą, tak by je prawie wszystkie przykrywała. Pod przykryciem gotować około 30-40 minut. Gotowe gołąbki wyjąć z wody, a do wywaru dodać koncentrat do osiągnięcia konsystencji sosu. Sos przyprawić czosnkiem, bazylią, papryką, pieprzem i solą. Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.

Waga kalorie Białko Węglowodany Tłuszcz Błonnik
W 100 g 100 g 100 kcal 9,9 g 13,7 g 1,5 g 3,1 g
Całość 1056 g 1057 kcal 104,5 g 144,6 g 16,1 g 33,2 g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami