INSPIRACJE / Przepisy / 21 marca 2020

DIETETYCZNE CHILI CON CARNE

 

Składniki (2-3 porcje):

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej/białej fasoli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Przyprawy: chili,ostra papryka,kminek w proszku,kurkuma,sól,pieprz,czosnek w proszku

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Dusimy ok. 5 minut uważając, aby się nie przypaliła. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do cebuli i podsmażamy ok. 5 minut. Wlewamy pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Dusimy wszystko przez 10-15 minut. Pod koniec dodajemy przyprawy i fasolę. Jeśli jest za gęste dolewamy wody.

Waga Kalorie Białko Węglowodany Tłuszcz Błonnik
W 100 g 100 g 78 kcal 8,3 g 5,6 g 2,6 g 1,6 g
Całość 760 g 593 kcal 63,1 g 42,7 g 20,0g 11,8 g

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami