INSPIRACJE / Przepisy / 19 marca 2020

Ciasteczka z kaszą jaglaną i słonecznikiem

Czego potrzebujesz?

Piekarnika, blachy wyłożonej papierem do pieczenia, blendera, młynka do kawy (przeznaczone do mielenia ziaren), miski.

Składniki :

  • 2 szklanki ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki miodu
  • Pół szklanki mleka najlepiej roślinnego
  • Pół szklanki suszonych owoców np. Rodzynek
  • 3 garście słonecznika (najlepiej uprzednio namoczonego i dobrze wypłukanego)
  • Szczypta kurkumy
  • Pół szklanki wiórków kokosowych
  • 2 duże płaskie łyżki siemienia lnianego (niemielonego)
  • 1 kopiasta łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego

Przygotowanie :

Uprzednio ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną,  miód oraz mleko miksujemy na gładką masę.  Wkładamy ją do miski i łączymy z suszonymi owocami bądź rodzynkami, słonecznikiem, kurkumą, wiórkami kokosowymi, siemieniem (siemie lniane mielimy w młynku do kawy) i olejem kokosowym. Wszystko dokładnie mieszamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kształt ciastek dowolny. Pieczemy w temperaturze 150stC przez około 25 minut (góra-dół), a kolejne 5-10min z opcją termoobiegu. Na ostatnie kilka minut można przewrócić ciasteczka na drugą stronę.

 

         Całość           Kcal         Białko Węglowodany         Tłuszcze
         725g           1309         36,8g            188,5g          63,8g
         100g           180,6         5,1g            26g          8,8g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Przybyszewskiego 99
Łódź

575 900 664 | kontakt@poradniawitaminka.pl


​Pobierz bezpłatny
E-book z przepisami