Buddha bowl to miska pełna witamin. Kasze, warzywa i ziarna łączymy ze sobą, aby otrzymać pełnowartościowy, pyszny posiłek.
Buddha bowl to danie doskonałe dla tych, którym zależy na zbilansowanej diecie. Dzięki różnorodności składników, taką potrawą dostarczamy organizmowi wszystkiego, co niezbędne. Witaminy i błonnik z warzyw, zdrowe tłuszcze z oleju i pestek, węglowodany z kaszy i białko z warzyw strączkowych. Pysznie, wegańsko i bardzo energetyzująco! Buddha bowl to danie, którym najemy się do syta, ale nie będziemy po nim czuć się ociężale. Możemy przygotowywać je z dowolnych składników. Najlepsze kompozycje to takie, w których składniki różnią się smakiem, kolorem i fakturą. Coś chrupiącego, coś wilgotnego i coś miękkiego, a słodkie przeplata się ze słonym i kwaśnym.
SKŁADNIKI:
- 100 g kolorowej komosy ryżowej
- 1 ogórek
- 1 awokado
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 100 g czerwonej kapusty
- ½ białej rzodkwi
- garść groszku cukrowego
- garść pestek granatu
- do dekoracji: listki mięty, natka pietruszki, kiełki cebuli, koperek
- 1 łyżka sezamu (czarnego i białego)
- 2 łyżki oleju sezamowego
- sok z ½ cytryny
- opcjonalnie: sos sojowy
Wykonanie
Komosę ryżową gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, hartujemy zimną wodą i studzimy. Ogórka kroimy w plastry, pomidory w ósemki, a cebulę w pióra. Kapustę drobno szatkujemy, rzodkiew kroimy w plastry. Awokado odpestkowujemy, obieramy, kroimy w plastry i od razu polewamy sokiem z cytryny. W głębokiej misce na dnie układamy komosę ryżową, a następnie na niej po kolei wszystkie warzywa. Posypujemy je sezamem, polewamy olejem i sokiem z cytryny. Dekorujemy ziołami i kiełkami. Wszystko polewamy sokiem wyciśniętym z limonki.
MASA | KALORIE | BIAŁKO | TŁUSZCZE | WĘGLOWODANY | BŁONNIK | |
CAŁOŚĆ: | 1101g | 1036kcal | 30g | 54,6g | 115,2g | 30g |
W 100G: | 94,1g | 2,7g | 5g | 10,5g | 2,7g |