Słodkości? Jeśli z fasoli, to na zdrowie! 😋 Fasola towarzyszy nam od lat, ale czy zastanawiamy się na co dzień ile dobroczynnych składników w sobie zawiera?
Otóż znajdziemy w niej:
✅ wysoką zawartość białka 8,1g/100g
✅ witaminy z gr. B, w tym wit B1 (tiaminę), która działa przeciwdepresyjnie i zbawiennie na pamięć
✅ witaminy A, E, D i K
✅ żelazo, kwas foliowy, cynk, selen, fosfor, wapń i potas
✅ błonnik 5,4g/100g
✅ ma niską kaloryczność 87/100g
✅ izoflawonoidy – które wspomagają organizm kobiety w okresie menopauzy, a u mężczyzn wykazują działanie wspomagające w zapobieganiu powstawania raka prostaty
✅ zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych
✅ zawiera lizynę, która przyczynia się do produkowania karnityna, a ta działa zbawiennie na układ krążenia i serce… zatem fasola jest idealnym rozwiązaniem dla wszystkich 😃
Jedzcie ją pod każdą postacią 😉
Oto szybki i prosty przepis na jedną keksówkę:
- puszka fasoli czerwonej (240g po odsączeniu) – bardzo ważne: przepłukujemy ją bieżącą, ciepłą wodą na sitku, dokładnie!
- 1 duży, dojrzały banan
- 2 jajka
- garść orzechów włoskich
- 80 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
- 0,5 łyżki oleju kokosowego
- 1,5 łyżki wody
- 1 łyżka naturalnego kakao
- 1 łyżka naturalnego miodu
Przygotowanie:
Fasolę bardzo dokładnie płuczemy ciepłą, bieżącą wodą na sitku, a następnie wszystkie składniki blendujemy na gładka masę.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 45-50 minut w zależności od piekarnika (do suchego patyczka), bez termoobiegu, grzałki góra i dół . Kiedy ciasto ostygnie dekorujemy polewą (mieszamy wszystkie składniki)
SMACZNEGO 😍😍😋😋