Babeczki jajeczne to doskonały pomysł na szybką i zdrową wersję przekąski. Można je wygodnie zabrać do pracy czy na wyjazd 🙂
Składniki:
- 2 garście szpinaku (50g)
- 4 pieczarki
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka mąki owsianej (20g)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- Przyprawy: natka pietruszki suszona, sól, pieprz, czosnek, przyprawa z suszonymi pomidorami.
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 200 st.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy, następnie podsmaż na nim pokrojone drobno pieczarki oraz szpinak, tak aby odparowały nadmiar wody.
- Jajka wbij do miseczki dodaj mąkę oraz przyprawy i wymieszaj za pomocą miksera.
- Na spód foremek żaroodpornych (można też użyć foremek na muffinki) wyłóż szpinak z pieczarkami i zalej powstałą masą jajeczną.
- Piecz około 15-20 minut. Gotowe 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | |
Całość | 264 kcal | 18,2 g | 14,7 g | 14,1 g | 4,2 g |